viernes, 3 de abril de 2009

Més de 100 persones participen aquest dissabte en la XIV Jornada de Sociolingüística al Campus d’Alcoi


· Brauli Montoya presenta un estudi sobre l’ús del valencià en el pas de generacions
· Empar Morelló aborda la integració lingüística dels immigrants



La catorzena edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi superarà la xifra d’assistents de l’any passat ja que hi ha més d’un centenar de participants que ja s’hi han inscrit. Tot i que la inscripció a través de Internet ja està tancada encara s’espera que es puga matricular més gent entre hui i demà per telèfon o per fax.

La XIV Jornada de Sociolingüística tindrà lloc el pròxim dissabte 4 d’abril en el saló de Graus Roberto Garcia Payá de l’edifici Carbonell del Campus d’Alcoi. Els objectius d’aquesta edició passen per analitzar dos aspectes claus de la llengua, com ho són la transmissió intergeneracional del valencià i la integració lingüística de la immigració.

Una de les novetats més importants d’aquesta nova edició és la participació de l’Ajuntament d’Alcoi en l’organització d’aquesta jornada que ja ha convertit Alcoi en un referent en l’anàlisi i estudi de la sociolingüística. Així, el consistori alcoià s’afegeix a la resta d’entitats organitzadores, com ho són l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Coordinadora de Alcoià i Comtat pel Valencià, el Centre Ovidi Montllor d’Alcoi, l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Politècnica de València.

Com ja havia avançat el Campus d’Alcoi, enguany s’han incrementat els participants en la Jornada respecte l’any passat, quan hi van assistir vora 100 persones. Aquesta edició superarà aquesta xifra, a falta encara de les matriculacions que encara es poden fer a última hora per telèfon o per fax. Els participants en aquesta Jornada provenen de quasi bé totes les comarques del País Valencià, sobretot de l’Alcoià, el Comtat, la Costera, la Safor i les dues Marines; però a banda també hi ha inscrits que arriben a Alcoi des de Barcelona, les Illes Balears i el País Basc.

Programació

Les activitats començaran a les 9 hores amb la recepció i el lliurament de la documentació. A les 9’30 tindrà lloc la inauguració a càrrec de Joan Peiró, vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València.

Pel matí es tractarà el primer dels objectius, la transmissió interngeneracional del valencià amb les intervencions de Brauli Montoya, de l’Institut d’Estudis Catalans i Universitat d’Alacant, Verònica Cantó, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ernest Querol, de la Universitat Oberta de Catalunya, Joan-Albert Villaverde, de la Universitat de les Illes Balears i Rafael Castelló, de la Universitat de València.

A partir de les 12’15 s’abordarà la integració lingüística de la immigració amb la participació de Empar Morelló, observadora i investigadora de la integració lingüística dels nous vinguts, Dariana Groza, Jaume Fullana i Vicent Moreno, de la Federació Escola Valenciana i Pere Mayans, de la Generalitat de Catalunya.

A partir de les 16’30 es presentarà el ‘Llibre blanc de l’ús del valencià’ i hi haurà un taller titulat ‘ Què transmetem quan parlem (o no) en valencià?’ a càrrec de Ferran Suay de la Universitat de València, una activitat didàctica pionera en aquestes jornades.

Cal recordar que el cost de la jornada és de 25 euros i que amb això s’inclou la matrícula, la documentació, el dinar, el certificat d’assistència i l’entrada a l’espectacle ‘Especial Pot de Plom’ de Xavi Castillo, que tindrà lloc al Teatre Principal a partir de les 19 hores.

No hay comentarios: