jueves, 26 de marzo de 2009

La XIV Jornada de Sociolingüística analitza el futur del valencià a través dels nouvinguts i la transmissió familiar




El Campus d’Alcoi organitza un any més la Jornada de Sociolingüística que enguany compleix la seua catorzena edició. Aquesta iniciativa tindrà lloc el pròxim 4 d’abril en el saló de Graus Roberto Garcia Payá de l’edifici Carbonell. Així ho han presentat en roda de premsa aquest dijous les entitats i institucions organitzadores de l’esdeveniment. A la presentació hi han participat Josep Molina, coordinador de les Jornades, per part del Campus d’Alcoi; Vicent Romans, coordinador de la Plataforma Pel Valencià, per part de la Federació Escola Valenciana; Verònica Cantó, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i Jordi Gisbert, regidor de Política Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi.

Els objectius d’aquesta edició passen per analitzar dos aspectes claus de la llengua, com ho són la transmissió intergeneracional del valencià i la integració lingüística de la immigració. Els representants de les entitats organitzadores han coincidit a dir que allò que els mou a fer aquestes anàlisis és la preocupació comuna que tenen pel futur de l’ús del valencià. Verònica Cantó, de l’AVL, ha explicat que actualment “la llengua pateix un retrocés en l’ús social i sobretot pel que fa als més joves” i per això amb els estudis que es presentaran es tractarà d’observar quina és la realitat i així conscienciar d’aquest problema en tots els àmbits. Cantó ha fet, a més, una crida als mitjans de comunicació, com a eina de divulgació fonamental, per tal què utilitzen més la nostra llengua.

Vicent Romans, de la Plataforma Pel Valencià, ha destacat que el que realment els mou a organitzar aquesta jornada és “l’estima per la llengua” i que per això treballen, “per fer-la perdurar al llarg del temps”. Romans ha destacat la importància d’aquest esdeveniment per a la ciutat d’Alcoi i ha remarcat la incorporació a elles de l’Ajuntament d’Alcoi.

Com a representació del consistori alcoià, Jordi Gisbert, regidor de Política Lingüística ha refermat el seu compromís per tal que aquesta incorporació no siga només esporàdica i ha assegurat que a l’Ajuntament “es treballa pel futur i l’estudi del valencià”.

Com a representant del Campus d’Alcoi, Josep Miquel Molina, coordinador de la Jornada, s’ha mostrat orgullós de poder organitzar i acollir les jornades i ha assegurat que enguany es superarà l’assistència de més de 100 persones de l’edició anterior, ja que les entrades estan venent-se a bon ritme.


Les inscripcions ja es poden fer a través de la web www.cfp.upv.es o telefonant al Campus d’Alcoi (966528484) demanant per Ivan Ferrando. Els 25 euros que s’han de pagar per assistir-hi inclouen la matrícula, la documentació, el dinar, el certificat d’assistència i l’entrada a l’espectacle ‘Especial Pot de Plom’ de Xavi Castillo.

Les activitats començaran a les 9 hores amb la recepció i el lliurament de la documentació. A les 9’30 tindrà lloc la inauguració a càrrec de Joan Peiró, vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València.

Pel matí es tractarà el primer dels objectius, la transmissió interngeneracional del valencià amb les intervencions de Brauli Montoya, de l’Institut d’Estudis Catalans i Universitat d’Alacant, Verònica Cantó, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ernest Querol, de la Universitat Oberta de Catalunya, Joan-Albert Villaverde, de la Universitat de les Illes Balears i Rafael Castelló, de la Universitat de València.

A partir de les 12’15 s’abordarà la integració lingüística de la immigració amb la participació de Empar Morelló, observadora i investigadora de la integració lingüística dels nous vinguts, Dariana Groza, Jaume Fullana i Vicent Moreno, de la Federació Escola Valenciana i Pere Mayans, de la Generalitat de Catalunya.

A partir de les 16’30 es presentarà el ‘Llibre blanc de l’ús del valencià’ i hi haurà un taller titulat ‘ Què transmetem quan parlem (o no) en valencià?’ a càrrec de Ferran Suay de la Universitat de València, una activitat didàctica pionera en aquestes jornades.

En el arxiu adjunt us adjuntem la programació completa i la fitxa d’inscripció.

No hay comentarios: