viernes, 14 de noviembre de 2008

Els videojocs, a debat la Facultat de Comunicació / Los videojuegos, a debate en la Facultat de Comunicació

Els videojocs, a debat la Facultat de Comunicació / Los videojuegos, a debate en la Facultat de Comunicació

Estudiar la cultura dels videojocs i establir un debat entre la indústria, els usuaris, els mitjans de comunicació i la Universitat. Aquests són el objectius de la Jornada El videojoc: història i cultura, que es desenvoluparà els propers 20 i 21 de novembre al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Al llarg d’aquests dies, les més rellevants personalitats de la indústria del videojoc i dels mitjans de comunicació especialitzats obriran un debat sobre la història, implicacions socials i situació actual d’un dels sectors más importants de la cultura popular en l’actualitat.

La conferència inaugural correrà a càrrec de Gonzo Suárez, un dels creadors més reconeguts del videojoc. Gonzo Suárez va crear en 1998 Commandos, un videojoc espanyol de tàctica en temps real, ambientat en la Segona Guerra Mundial, que va captivar el públic arreu del món en establir un nou model de joc que ha estat imitat en nombroses ocasions. El joc va ser el més venut a França, Anglaterra, Alemanya i Estats Units. Amb la seqüela, Commandos 2 (2001), Suárez va comptar amb un pressupost de més de 6 milions d’euros i va revalidar l’èxit de la primera part. En l’actualitat es troba ultimant el videojoc The Lord of the Creatures, desenvolupat per la seua empresa Arvirago amb un pressupost d’onze milions d’euros.

El matí del dijous 20 continuarà amb una conferència de Fernando Piquer, que porta per títol: “Juegos multijugador en Internet y comunidades”. Piquer és el fundador de l’empresa Bitoon Enterntainment, dedicada als jocs multijugador i comunitats online. Amb una extensa trajectòria vinculada a projectes per a empreses com Wireless West o Coca-Cola, és un gran coneixedor i impulsor dels nous models de negoci relacionats amb els videojocs i les noves tecnologies.

Al final del matí serà el torn d’Alfonso Azpiri, que parlarà de les relacions entre els videojocs i els còmics. L’obra d’Azpiri és fonamental per a entendre el boom dels videojocs a Espanya a la dècada dels 80. Azpiri ha compaginat el seu treball com a dibuixant de còmics (com ara l’emblemàtic MOT) amb la il•lustració i realització de caràtules de videojocs amb un estil que ha creat escola. Als anys 80 va ser decisiu, amb els seus dissenys, en l’èxit d’empreses de videojocs, en especial de Dinamic, Topo Soft i Opera Soft.

El dijous de vesprada arrancarà amb una xerrada de Javier Díaz Vera, professor de la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM). Amb el títol “Tecnologías sociales, videojuegos y aprendizaje informal: algunas aplicaciones al desarrollo de destrezas lingüísticas y culturales”, Díaz Vera ens presentarà les novetats del sector, a partir dels projectes europeus en què està implicat sobre la creació de jocs educatius per a diverses plataformes, en especial per a telèfons mòbils.

Tot seguit, es realitzarà una taula rodona amb la participació dels responsables dels principals mitjans de comunicació especialitzats en cultura popular i videojocs. Moderada per Manuel de la Fuente (Universitat de València – Estudi General, UVEG), hi intervindran Álvaro González (redactor de lapaginadefinitiva.com), Julio Gómez (redactor de gamerah.com), Pep Sánchez (director de meristation.com), John Tones (director de Mondo Pixel) i José Luis Viruete (responsable de viruete.com). En acabar-hi, es procedirà a un debat amb els assistents.

El divendres 21 es centrarà en l’estudi de les implicacions socials del videojocs. Jenaro Talens (catedràtic a la UVEG i a la Universitat de Ginebra) reflexionarà al voltant de l’establiment d’un marc teòric que ajude a comprendre el significat del videojoc en la societat actual. Talens és un destacat especialista en semiótica i en cultura popular, i ha publicat nombrosos escrits sobre literatura, cinema i les diverses manifestacions culturals que ens permeten comprendre les relacions socials i polítiques amb el nostre entorn.

La Jornada conclourà amb una taula rodona moderada per la catedràtica de Comunicació Audiovisual de la UVEG Giulia Colaizzi. A la taula es debatrà de la rellevància dels videojocs en la societat de masses: Ignacio Ramos (UCLM) analitzarà les influències literàries i artístiques en el videojoc clàssic La abadía del crimen; Guillermo López (UVEG) reflexionarà sobre el model dels videojocs de gestió a partir de l’exemple del PC Fútbol; i Manuel de la Fuente (UVEG) assenyalarà les relacions que s’hi estableixen entre els videojocs i el cinema.

La Jornada està coordinada pel professor de Comunicació Audiovisual de la UVEG Manuel de la Fuente, amb la col•laboració de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i, per part de la Universitat de València, del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació i del Taller d’Audiovisuals. L’assistència a la Jornada és gratuïta i oberta al públic en general.

Més informació: http://mfuente.blogspot.com
Manuel de la Fuente
manuel.delafuente@uv.es
Tfn: 610 26 23 25

/////////////////

Estudiar la cultura de los videojuegos y establecer un debate entre la industria, los usuarios, los medios de comunicación y la Universidad. Éstos son los objetivos de la Jornada El videojuego: historia y cultura, que se celebrará los próximos 20 y 21 de noviembre en el Salón de Grados de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. A lo largo de estos días, las personalidades más relevantes de la industria del videojuego y de los medios de comunicación especializados abrirán un debate sobre la historia, implicaciones sociales y situación actual de uno de los sectores más importantes de la cultura popular en la actualidad.

La conferencia inaugural correrá a cargo de Gonzo Suárez, uno de los creadores más reconocidos del videojuego. Gonzo Suárez creó en 1998 Commandos, un videojuego español de táctica en tiempo real, ambientado en la Segunda Guerra Mundial, que cautivó al público dentro y fuera de nuestras fronteras al establecer un nuevo modelo de juego que ha sido imitado en numerosas ocasiones. El juego fue el más vendido en Francia, Inglaterra, Alemania y Estados Unidos. Con la secuela, Commandos 2 (2001), Suárez contó con un presupuesto de más de 6 millones de euros y revalidó el éxito de la primera parte. En la actualidad se encuentra ultimando el videojuego The Lord of the Creatures, desarrollado por su empresa Arvirago con un presupuesto de once millones de euros.

La mañana del jueves 20 continuará con una conferencia de Fernando Piquer, titulada “Juegos multijugador en Internet y comunidades”. Piquer es el fundador de la empresa Bitoon Enterntainment, dedicada a los juegos multijugador y comunidades online. Con una extensa trayectoria vinculada a proyectos para empresas como Wireless West o Coca-Cola, es un gran conocedor e impulsor de los nuevos modelos de negocio relacionados con los videojuegos y las nuevas tecnologías.

Al final de la mañana será el turno de Alfonso Azpiri, que hablará de las relaciones entre los videojuegos y los cómics. La obra de Azpiri es fundamental para entender el boom de los videojuegos en España en la década de los 80. Azpiri ha compaginado su trabajo como dibujante de cómics (como el emblemático MOT) con la ilustración y realización de carátulas de videojuegos con un estilo que ha creado escuela. En los años 80 fue decisivo, con sus diseños, para el éxito de empresas de videojuegos como Dinamic, Topo Soft y Opera Soft.

La tarde del jueves arrancará con una charla de Javier Díaz Vera, profesor de la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM). Con el título “Tecnologías sociales, videojuegos y aprendizaje informal: algunas aplicaciones al desarrollo de destrezas lingüísticas y culturales”, Díaz Vera nos presentará las novedades del sector, a partir de los proyectos europeos en que está implicado sobre la creación de juegos educativos para diversas plataformas, en especial para teléfonos móviles.

Acto seguido, se llevará a cabo una mesa redonda con la participación de los responsables de los principales medios de comunicación especializados en cultura popular y videojuegos. Moderada por Manuel de la Fuente (Universitat de València – Estudi General, UVEG), intervendrán Álvaro González (redactor de lapaginadefinitiva.com), Julio Gómez (redactor de gamerah.com), Pep Sánchez (director de meristation.com), John Tones (director de Mondo Pixel) y José Luis Viruete (responsable de viruete.com). Al terminar, se abrirá un debate con los asistentes.

El viernes 21 se centrará en el estudio de las implicaciones sociales de los videojuegos. Jenaro Talens (catedrático de la UVEG y de la Universidad de Ginebra) reflexionará sobre el establecimiento de un marco teórico que ayude a comprender el significado del videojuego en la sociedad actual. Talens es un destacado especialista en semiótica y en cultura popular, y ha publicado numerosos escritos sobre literatura, cine y las diversas manifestaciones culturales que nos permiten comprender las relaciones sociales y políticas con nuestro entorno.

La Jornada concluirá con una mesa redonda moderada por la catedrática de Comunicación Audiovisual de la UVEG Giulia Colaizzi. En la mesa se debatirá sobre la relevancia de los videojuegos en la sociedad de masas: Ignacio Ramos (UCLM) analizará las influencias literarias y artísticas en el videojuego clásico La abadía del crimen; Guillermo López (UVEG) reflexionará sobre el modelo de los videojuegos de gestión a partir del caso del PC Fútbol; y Manuel de la Fuente (UVEG) señalará las relaciones que se establecen entre los videojuegos y el cine.

La Jornada está coordinada por el profesor de Comunicación Audiovisual de la UVEG Manuel de la Fuente, con la colaboración de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana y, por parte de la Universitat de València, del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació y del Taller d’Audiovisuals. La asistencia a la Jornada es gratuita y abierta al público en general.

Más información: http://mfuente.blogspot.com
Manuel de la Fuente
manuel.delafuente@uv.es
Tfno: 610 26 23 25

No hay comentarios: